Banka BRIKS-a počinje poslovanje sa juanima

Nova razvojna banka zemalja BRIKS (Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južnoafrička Republika) počinje poslovanje sa kineskom valutom, izjavio je potpredsednik banke Vladimir Kazbekov, na otvaranju samita BRIKS medija u Pekingu.

briks juan

Kazbekov je naveo da će se banka fokusirati na kredite u nacionalnim valutama potencijalnih klijenata banke, prenosi Raša tudej.

“S obzirom na stabilnost kineske valute i opseg kineskog tržišta duga, mislim da jedan od prvih koraka u obezbedjivanju sredstava za Novu razvojnu banku može biti ulazak na kinesko tržište”, kazao je on.

Kineski juan je u ponedeljak uključen u specijalna prava vučenja Međunarodnog monetarnog fonda, pridruživši se američkom dolaru, evru, britanskoj funti i japanskom jenu.

Kazbekov je dodao da NDB istražuje mogućnosti ulaska na finansijska tržišta drugih zemalja članica BRIKS – Brazila, Rusije, Indije i Južne Afrike.

“Želimo da pronađemo nove fleksibilne instrumente kreditiranja, kako bi se značajno smanjilo vreme donošenja odluke o odobravanju kredita, i da pokušamo s aktivnim korišćenjem modela privatno-javnog partnerstva”, objasnio je on.

BRIKS banku su osnovale zemlje članice BRIKS-a 2014. godine, kao komplementarnu instituciju Svetskoj banci, a s ciljem pružanja podrške projektima održivog razvoja unutar tog ekonomskog bloka. U julu ove godine banka je počela poslovanje u Šangaju s početnim kapitalom od 50 milijardi dolara.


IZVOR: Tanjug

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Add to favorites
  • RSS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *