Analitičari o susretu dvojice lidera u Singapuru

Većina analitičara u Kini i svetu smatra da je subotnji susret generalnog sekretara KP Kine Si Đinpinga i lidera sa ostrva Tajvan, Ma Jing-đeoa u Singapuru bio uspešan.

IZVOR: CRI Online

IZVOR: CRI Online

Ei Mon Oh, viši istraživač tehnološkog univerziteta Nanđang izjavio je tim povodom da je sam sastanak bio veliki uspeh koji će položiti čvrst temelj budućem mirnom razvoju saradnje obe obale Tajvanskog moreuza. Ei Mon Oh je dodao da u budućnosti očekuje drugi i treći korak lidera obe strane Tajvanskog moreuza.

Li Đakuan, vodeći ekspert za pitanja odnosa sa Tajvanom i bivši direktor Instituta za studije Tajvana pri Kineskoj akademiji društvenih nauka, rekao je da će susret dvojice lidera imati ogroman uticaj na promenu političke atmosfere na Tajvanu i da će imati značajnu ulogu u procesu stabilizacije i mirnog razvoja odnosa dve obale Tajvanskog moreuza.

Endru Netan, ekspert za kineska pitanja sa Kolumbija univerziteta u SAD, povodom sastanka dvojice lidera na jednoj od društvenih mreža napisao je da Ma želi da vozi kući i da je saradnja sa kopnenim delom Kine moguća i bolja za stanovnike Tajvana od alternative.

Žan Pjer Kabestan, profesor političkih nauka sa Baptističkog univerziteta u Hong Kongu, naglasio je da postoji želja Pekinga da naglasi međuzavisnost Tajvana i kopnenog dela Kine, te da je u interesu Pekinga da održi što više kanala komunikacije sa ostrvom.

Majkl Kol, saradnik Instituta za kinesku politiku pri univerzitetu u Notingemu rekao je da je susret dvojice lidera istorijski jer je prvi, ali i da sa ocenama ne bi išao predaleko s obzirom da je susret bio opšte prirode, da nisu bila obrađena specifična pitanja i da nikakva obećanja nisu data.


IZVOR: CRI Online (Pripremio: Branko Žujović)

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Add to favorites
  • RSS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *