​Subotička Sinagoga dobija stari izgled

Mađarska je obezbedila 1,6 miliona evra za uređenje enterijera jednog od najlepših zdanja u gradu, čija bi kompletna obnova trebalo da bude završena do kraja septembra 2017. godine.

sinagoga subotica

IZVOR: Politika/Aleksandra Isakov

Krajem februara trebao bi da bude raspisan javni poziv za uređenje i rekonstrukciju enterijera Sinagoge, što je poslednji korak u dugoj i složenoj obnovi jednog od najlepšeg zdanja u gradu. Obnova enterijera obuhvataće izvođenje unutrašnje instalacije, restauraciju vrednih zidnih slika, kamenih, gipsanih i metalnih ukrasa, kao i predmeta od drveta. Posao bi trebao da bude završen do kraja septembra 2017. godine, a onaj ko ga se prihvati moraće da obezbedi stručnjake restauratore različitih profila.

Na primedbu da će za restauratore i zanatlije ovaj posao biti neka vrsta „doktorata” , Melinda Nađ Kišeroš, rukovodilac Odseka za lokalni ekonomski razvoj i predsednik Radne grupe za obnovu Sinagoge, kaže da očekuje upravo suprotno.

– Nadamo se da će nam se javiti iskusni restauratori za koje će ovo biti „osnovna škola” u odnosu na prethodno iskustvo – kaže Nađ Kišeroš. Obnova Sinagoge upravo traži iskusnu ruku koja će je sigurno voditi do izgleda kakav je imala 1902. godine kada je izgrađena.

Paralelno sa ovim radovima tekle su pripreme i za očuvanje izuzetnog enterijera Sinagoge, i u tome je prelomna bila poseta mađarskog premijera Viktora Orbana 2014. godine. Od mađarskog ministarstva spoljnih poslova, a potom i većim delom iz kabineta premijera Orbana, za obnovu Sinagoge je izdvojeno 500 miliona forinti, odnosno 1,6 miliona evra. Celokupan iznos biće utrošen za obnovu enterijera, a osim finansijski, mađarska strana pomogla je i stručnim savetima kroz angažovanje Forster centra koji je zajedno sa našim stručnjacima iz Republičkog i Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture pripremao dalje projekte. Istovremeno, savetima je pomogla i organizacija „Evropa nostra”, a korišćeni su i domaći projekti iz 2006. godine. Posao pripreme dokumentacije dobila je na tenderu beogradska firma Mašinoprojekt „Kopring”, koja se sa obimnim i zahtevnim zadatkom izborila nakon produženja rokova.

– Sva dokumentacija pedantno je pregledana i sada smo pred raspisivanjem tendera za izradu enterijera. Dosta problema smo imali sa načinom kako obezbediti konstantnu temperaturu i ventilaciju u objektu, ali sada je to rešeno – objašnjava Melinda Nađ Kišeroš.

S obzirom da je mađarska vlada finansijer, posebnim ugovorom grad je upravljanje kulturnim sadržajima u narednom periodu poverio Mađarskom nacionalnom savetu, a formirana je i Fondacija Sinagoga u kojoj ravnopravno odlučuju predstavnici Jevrejske opštine, koji imaju neku vrstu prava veta na programe, grad i Mađarski nacionalni savet.

Prema zajedničkom dogovoru Sinagoga pre svega ostaje verski objekat i uvek će biti na raspolaganju Jevrejskoj zajednici za molitvene potrebe. Melinda Nađ Kišeroš objašnjava da je jedan od osnovnih ciljeva da se ovaj vredni objekat sačuva, ali i otvori građanima Subotice i svim posetiocima. U njemu će biti stalna postavka o značajnim Jevrejima ove sredine, a zbog izuzetne akustike prostora koristiće se i za kamerne koncerte i druge umetničke nastupe.

– Nama je Sinagoga važna da je sačuvamo, ali i da njenu lepotu dostojnu svakog divljenja otvorimo i pokažemo svima – kaže Melinda Nađ Kišeroš.

Terakote na licitaciji

 Okrnjene terakote su zamenjene novima, ali ove stare koje svedoče o zubu vremena biće ponuđene na licitaciji zaljubljenicima starina. Biće to još jedan način da i građani pomognu obnovu Sinagoge.

Iako je formalno obnova Sinagoge počela još osamdesetih godina prošlog veka, tek od 2012. godine ona se odvija kontinuirano, ritmom i obimom kakav pre nije zabeležen. Početni impuls bila je donacija kroz IPA prekogranične projekte kada je obnova podržana sa oko 100.000 evra. Rukovodilac Radne grupe i jedan od glavnih „krivaca” što je konkurisano za ovaj novac kod EU objašnjava da su uspeli da se uklope u obnovu jedne strane spoljnog omotača zahvaljujući tome što su prethodnih godina već nabavljeni ukrasni elementi iz fabrike „Žolnai”. Iz godine u godinu uz pomoć domaćeg i stranog novca, (fondacija Vord monjument vač, pokrajinski sekretarijati za finansije i kulturu, kao i republičko Ministarstvo kulture i grad) obnovljene su fasade zajedno sa vitražima. Poslednja faza, rekonstrukcije zgrade spolja je u toku, a trebalo bi da bude završena do početka juna.


IZVOR: Politika (Autor: Aleksandra Isakov)

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Add to favorites
  • RSS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *